May-Gret Axell

May-Gret Axell

Kati Nummensalo är en pålitlig kvinna, en politiker med bägge fötterna på jorden. Hon har common sense, bondförnuft och empati. Hon känner både de oföddas nöd och hjälplöshet liksom de utstöttas, åsidosattas och kraftlösas situation. Hon ställer upp till hjälp för dessa. Hon tar resolut tag i dagsaktuella politiska problem, som berör varenda en av oss. Hon är den kvinna som med erfarenhet, beslutsamhet och 100 %-ig överlåtelse lätt kan sköta våra ärenden, våra hjärtefrågor i riksdagen.

May-Gret Axell
lektor
Vasa

Salme Annala

Salme Annala

Minun ääneni eduskuntavaaleissa saa Kati. Valinta on minulle helppo, sillä hänellä on juuri niitä ominaisuuksia, joita kansanedustajalta pitää löytyä. Katia on helppo lähestyä ja hän on sydämellinen ja aito ihminen. Katin poliittinen viesti on selkeä ja hän tekee politiikkaa kristillisestä arvopohjasta käsin.


Salme Annala
Sairaanhoitaja
Kauhava

Sotesta eteenpäin

Sotesta eteenpäin

(Julkaistu Seinäjoen Sanomissa 27.3. ja Ilkassa 30.3.)

Miten toimitaan sosiaali- ja terveysuudistuksen kaatumisen jälkeen? Suuret rakenteelliset uudistukset on maltettava valmistella parlamentaarisesti, kaikkia puolueita kuunnellen, sillä neljän vuoden vaalikausi on kovin lyhyt parin puolueen yksipuolisen, poliittisen hyödyn saavuttamiseen.

Muutokset on toteutettava vaiheittain ja korjattava vain se, mikä on rikki. Turhat koplaukset maakuntahallinnosta ja yksityistämisestä saivatkin mennä.  Sote-uudistus tulee toteuttaa soten ehdoilla.

Mitä sitten pitää korjata? Ihmisten täytyy saada saman tasoiset sosiaali-ja terveyspalvelut asuinpaikasta riippumatta. On voitava luottaa siihen, että sairastunut pääsee kohtuullisessa ajassa lääkäriin ja että vanhukset ja vammaiset saavat tarvitsemansa tuen. Palvelu voidaan toteuttaa julkisena tuotantona tai täydentää hallitusti yksityisellä palvelulla palvelusetelillä.

Sote-alueet voivat olla peruskuntia suuremmat. Kun perus- ja erityistason palvelut ovat molemmat saman sote-alueen järjestämisvastuulla, integraatio toteutuu parhaiten. Kuntia täytyy kuulla järjestämisessä.

Riittävä valvonta ja selkeät pelisäännöt hoivapalveluihin ovat varmasti jokaisella puolueella asialistan kärjessä ja hyvä niin. Nyt vain eteenpäin.

Kati Nummensalo
eduskuntavaaliehdokas kd.
Seinäjoki

Kohti perheystävällisempää yhteiskuntaa

Kohti perheystävällisempää yhteiskuntaa

Julkaistu Ilkassa 5.3.2019

Suomessa syntyy nykyään vähemmän lapsia kuin 1800-luvun nälkävuosina. Koska maamme todella tarvitsee uusia suomalaisia, on pohdittava, miten yhteiskunnastamme saadaan perhe- ja lapsiystävällisempi.

Perhepoliittiset ratkaisut on tehtävä ensisijaisesti lapsen ja perheen edun näkökulmasta, eikä markkinatalous edellä. Tähän velvoittaa YK:n Lapsenoikeuksien sopimuskin.

Perheiden etuuksissa on huomioitava työn ja perheen yhteensovittaminen ja työelämän epäsäännöllisyys. Hoidon tarve vaihtelee. Varhaiskasvatuksen laadun on oltava niin hyvää, että perhe uskaltaa luottaa käsiin, jotka heidän rakkaita lapsiaan hoitavat ja ohjaavat.

Perhevapaauudistuksessa ei saa asettaa pakkokiintiöitä lastenhoitoon puolisoiden kesken, vaan perheen on itse saatava tehdä päätökset, kuka lapsia hoitaa. Kotihoidon on oltava mahdollista jatkossakin. Lastenhoitomuodosta päättää perhe itse.

Asenneilmastossakin on parantamisen varaa. Kun lapsi tulee ravintolaan tai lentokoneeseen, hymyilemmekö hänelle vai kurtistammeko kulmiamme? Autammeko perheitä hankalissa elämäntilanteissa?

Lapset ovat maamme rikkaus ja sen pitää näkyä.

Kati Nummensalo
Eduskuntavaaliehdokas (kd.)
Seinäjoki

Minun visioni

Minun visioni

Kolumni Eparissa 20.2.2019

Elämässä alkaa jo päästä helpommalla: on vakituinen luokanopettajan virka ja mukava perhe ja lapset jo niin isoja, että omille ja puolison kanssa yhteisille harrastuksillekin jää jo hyvin aikaa. Tai jäisi, jos yksi iso projekti ei haukkaisi isoa osaa ajasta. Voisihan sitä elämäänsä varmaan helpomminkin elää, kuin asettua eduskuntavaaliehdokkaaksi kaiken kansan arvioitavaksi.

Halu vaikuttaa yhteiskuntaan arvojeni pohjalta on se moottori, joka nostaa joka aamu ylös sängystä ja pitää liikkeellä. Joku viisas on sanonut: ”Hanki itsellesi visio, niin elämästäsi ei koskaan tule tylsää.”

Minun visioni on Suomi, jossa heikoimmistakin pidetään huolta. Suomi, jossa äänettömätkin saavat äänen. Suomi, joka uskaltaa pitää kiinni kristillisestä perinnöstään. Suomi, jossa heikolla, pienellä, sairaalla ja vanhallakin on ihmisarvo. Suomi, jossa perheet uskaltavat kasvattaa lapsiaan ja luottaa tulevaisuuteen. Suomi, jossa perhevapaaudistuksessa kuunnellaan perheen ja lapsen etua enemmän kuin markkinataloutta. Suomi, jossa hitaasti oppivallakin on aikaa oppia. Suomi, jossa uskaltaa vanheta, vaikka vanhasta ihmisestä on vaivaa. Vanheta arvokkaasti.

Pidän kiinni visiostani, vaikka se ei aina olisi kaikkien mieleen. En piilottele visiotani. En edes voisi, sillä se on minuun kiinni kasvanut ja näkyy. Se kelpaa, kenelle kelpaa ja jos se kelpaa tarpeeksi monelle, siirryn visioni kanssa keväällä eduskuntaan Arkadianmäelle.

En riisu visiotani siellä. En edes voisi, sillä ei se lähde minusta irti.

Kati Nummensalo
eduskuntavaaliehdokas kd.
Seinäjoki

Olisiko nyt vanhusasiainvaltuutetun aika?

Olisiko nyt vanhusasiainvaltuutetun aika?

(Julkaistu Ilkassa 1.2.2019 ja Seinäjoen Sanomissa 6.2.2019)

Oli pitkä, kuuma kesä. Kristillisdemokraatit keräsivät viime kesänä aktiivisesti nimiä kansalaisaloitteeseen vanhusasiainvaltuutetun saamiseksi Suomeen. Aloite sai taakseen 42 000 nimeä, jääden hiukan vajaaksi 50 000:sta vaaditusta, jotta aloite olisi mennyt eduskunnan käsittelyyn. Asiaa vietiin kuitenkin eteenpäin sillä seurauksella, ettei tarvetta nähty tällaiselle viralle.

Puhemies Paula Risikko sanoi, ettei vanhusasiainvaltuutettua tarvita ja vakuutti vanhusasiain valvonnan kyllä hoituvan oikeusasiamiehen toimesta. Ei hoitunut.

Nyt YLE uutisoi Vihreiden Pekka Haaviston tiedotteesta, kuinka Suomeen tarvitaan vanhusasiainvaltuutettu. Lisäksi hän oli poiminut asioita kyseisestä kansalaisaloitteesta. RKP:n Anna-Maja Henriksson liittyi samaan kuoroon.

Olisiko nyt aika vanhusasiainvaltuutetun toimen perustamiselle, onhan meillä lapsiasiain-, tasa-arvo-, yhdenvertaisuus–, tietosuoja- ja nyt vasta perustettu ruokavaltuutettukin? Yhteiskunnan sivistyksen mittari on, kuinka huolehdimme sen heikoimmista jäsenistä.

Kati Nummensalo

eduskuntavaaliehdokas (kd.)

Seinäjoki

Sananvapaus kaventuu

Sananvapaus kaventuu

Julkaistu Pohjalaisessa 24.1.2019 ja Ilkassa 25.1.2019

Helsingissä Messukeskuksessa pidetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna Educa-messut, joka on suurin opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Suomessa. Ohjelmassa on luentoja ja suuri näytteilleasettajien joukko.

Aito avioliitto –yhdistys oli varannut ja saanut paikan messuilta näytteilleasettajana. Kyseinen yhdistys on kansalaisjärjestö, joka osallistuu aktiivisesti moniarvoisessa yhteiskunnassa käytävään keskusteluun tavoitteenaan saada kuuluviin myös klassinen avioliittonäkemys avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona. Yhdistyksen tarkoituksena on myös edistää lapsen terveen sukupuoli-identiteetin kehittymistä siten, että pojan kasvua mieheksi ja tytön kasvua naiseksi tuetaan. Tyttöjä pitää saada sanoa tytöiksi ja poikia pojiksi.

Kävi kuitenkin niin, että yhtäkkiä Aito avioliitto ry:n osallistumista kritisoitiin ja sen seurauksena tapahtumajärjestäjä (Suomen messut ja Opettajien ammattijärjestö OAJ) painoi paniikkinappulaa. Aito avioliitto ry:n oikeus osallistua messuille evättiin kohun seurauksena. Mitä pelkuruutta!

Huomatkaa, että Seta ry saa edelleen luvan osallistua messuille näytteilleasettajana. On hyvin erikoista, että Seta ry saa olla Educa-messuilla ja Aito avioliitto ry ei. Seta keskittyy klassisen avioliittonäkemyksen poikkeamiin ja ajaa avoimesti ja määrätietoisesti sukupuolien moninaisuutta, jota laki ei edes tunne. Suomessa on sosiaaliturvatunnukset kahdelle sukupuolelle. OAJ:n pitäisi huomioida molempia järjestöjä kannattavat jäsenensä, mutta nyt se suosii toisia ja hylkää toiset. On myös huomioitava, että tämän päätöksen seurauksena ne perheet, joiden näkemykset ovat Aito avioliitto ry:n mukaisia, jätetään huomioimatta, sillä heidänkin lapsensa käyvät koulua. Väitänpä, että suurin osa on edelleen sitä mieltä, että sukupuolia on kaksi.

Aito avioliitto ry:tä syytetään syrjimisestä, mutta avioliiton rajaaminen vain miehen ja naisen väliseksi ei ole perustuslain eikä EU:n ihmisoikeussopimusten vastaista syrjintää. Laki rekisteröidystä parisuhteesta ottaa lain mukaan huomioon samaa sukupuolta olevien oikeudet riittävällä tavalla. Sukupuolten sisällä voi olla moninaisuutta, mutta ei se poista sitä tosiasiaa, että sukupuolia on kaksi.

Aito avioliitto ry:n kannanotot eivät ole ristiriidassa opetussuunnitelman kanssa, vaikka liberaalit vetoavat ”Tasa-arvo on taitolaji” –oppaaseen (johon oli muuten otettu Seta neuvonantajaksi). Täytyy pitää erillään opetussuunnitelma ja oheismateriaali, varsinkin kun oheismateriaali on ideologisesti kantaaottavaa.

Suomessa on meneillään laaja sananvapauden kaventamispyrkimys, eikä tämä ole ainoa aihepiiri, jossa kriittiset mielipiteet tulkitaan vihapuheeksi ja ne pyritään hiljentämään. Ei ole kuitenkaan suunnitelmissani hiljentyä.

Kati Nummensalo
Seinäjoki

Janne Luomaoja

Janne Luomaoja

Alati muuttuvissa ja vaikeissa maailmantilanteissa suomalaisten etujen valvojilta, suomalaisilta poliitikoilta vaaditaan yhä enemmän. Jotta poliitikko voi osallistua suomalaisen yhteiskunnan elinkelpoisuuden ja elinkeinoelämän kannalta tärkeiden asioiden valmistelutöihin ja päätösten tekemiseen, poliitikon tulee omata suuri yleistieto, hänen tulee alati kasvattaa yleistietämystään eri aihepiireistä, hänen tulee tehdä hyvää yhteistyötä muiden päättäjien kanssa ja viedä asioita eteenpäin pitkäjänteisesti ja suurella ahkeruudella. Poliitikon tulee olla kokenut yhteisten asioiden hoitaja.

Kati Nummensalo täyttää edellä mainitut vaatimukset ja ominaisuudet kansanedustajan vaativaan tehtävään, ja tulee hoitamaan asiat erinomaisesti toimien kristillisen arvomaailman mukaisesti.

Janne Luomaoja
Rakentajakonsultti (infra), DI
Vaasa

Tiina Kareno

Tiina Kareno

Vuoden 2019 eduskuntavaalit ovat minulle ensimmäiset vaalit, joissa ehdokasta ei tarvitse arpoa hetkeäkään. Valintani oli selvä heti siitä hetkestä lähtien, kun kuulin, että Kati Nummensalo asettuu ehdokkaaksi. Hän jos kuka ansaitsee ääneni – ja voin lämpimästi suositella sinullekin, joka vielä mietit vaihtoehtoja!

Olen tuntenut Katin jo useamman vuoden ajan ja uskon vahvasti hänen mahdollisuuksiinsa pärjätä hyvin vaaleissa ja ennen kaikkea kovassa edustustyössä. Katilla on inhimilliset arvot, lujaa päättäväisyyttä sekä uskallusta seisoa jämptisti omien sanojensa takana. Kati on positiivinen ja aikaansaava nainen, jolta löytyy jo tärkeää kokemusta päätöksenteosta paikallispolitiikassa. Katin jalat ovat maassa mutta tavoitteet korkealla.

Katissa yhdistyy upealla tavalla lempeä sydän ja viisas mieli.

Tässä ehdokas, joka ei mene eduskuntaan ajamaan omia etujaan vaan välittää aidosti sinusta ja minusta!

Tiina Kareno
Maalausalan yrittäjä
Seinäjoki